Uddannelse med fremtid – It på universitetet

Digitale løsninger

Eksempler med vingefang  

Vi påstår, at du med en it-uddannelse kan bidrage til at forandre verden. Her finder du en vifte af eksempler, hvor digitalitet gør en forskel indenfor sundhed, klima, økonomi, demokrati og meget andet. Og det her er kun en brøkdel af verdens mange digitale løsninger.

Robot poder for covid-19

Sundhedsvæsenet er nødt til at teste en masse mennesker for, om de er smittet med covid-19. Det optager en sundhedspersonale, som selv risikerer at blive smittet undervejs. Derfor har forskere på Syddansk Universitet lynhurtigt udviklet en robot, der kan pode for smitte. De har samtidig skabt en ny virksomhed og skaffet finansiering, så de forventer at kunne sælge de nye robotter allerede fra efteråret 2020.

I arbejdet indgår bl.a. robotteknologi, medicinsk-biologisk viden, brug af kamera og sensorer og naturligvis en levende optagethed af at bidrage til at løse en udfordring, der i år 2020 sætter hele verden under pres.

Læs mere om pode-robotten

Podningsrobot 4
Skin11

HOPE - kompleks corona

Under corona epidemien i 2020 sker der afsindigt mange ting på én gang, og der er en masse gensidige påvirkninger. Det forsøger en række forskere at få viden om, ved at bruge blandt andet big data og maskinlæring til at undersøge komplekse input.

I realtid undersøges sammenhængen mellem myndighederne udmeldinger, mediernes dagsorden og befolkningernes adfærd. Her anvendes big data og maskinlæring til at analysere, forstå og forudsige udviklingen i epidemien.

HOPE – ’How Democracies Cope with Covid19: A Data-Driven Approach’ har fået 25 millioner kroner fra Carlsbergfondet. Bag projektet står et team af forskere fra Københavns Universitet, Aarhus Universitet og Danmarks Tekniske Universitet.

https://hope-project.dk/#/

HOPE2
Skin8

Red grisen - og prisen

Når et svin leverer 18 pattegrise i streg, så er der stor risiko for, at en del af dem dør. Det er der ingen der ønsker. Men svinebonden har så mange svin, at han ikke har tid til altid at stå i stalden og holde øje med, om der er brug for hjælp når svinet farer (det hedder en svinefødsel).

Ved hjælp af blandt andet termografi (temperaturmåling), billedbehandling og algoritmer, har man derfor udviklet et kamera, der kan overvåge og registrere, når en pattegris kommer til verden. Hvis der går for lang tid mellem hver lille gris, så får bonden besked i en app, så han kan gå i stalden og hjælpe den næste lille gris til verden. Det er godt for både gris og pris.

Læs mere om  termokamera og teknologi der redder liv

GrisPris1
Skin16